LED, İngilizce ‘’Light Emiting Diyot’’ anlamına gelen, Türkçeye ise ‘’Işık Yayan Diyot’’ olarak çevrilen ve LED kabinlerin üst üste ya da yan yana dizilmesiyle oluşan ekranlardır. Kabin metal taşıyıcı, güç kabloları ve kontrol etme cihazından meydana gelen bu ekranlar, birleşerek televizyon ve monitör gibi, görüntü veren sistemleri oluşturur. ‘’LED arkadan aydınlatmalı LCD televizyonlar’’ olarak da bilinen bu ekranlar, farklı bir medya ortamından gönderilen görüntünün, kontrol sistemlerince işlendikten sonra ekranlara yansıtılması prensibiyle çalışır. LED ekranlar çeşitli amaçlara hitap eder ve günümüzde de birçok alanda kullanılır. Bu alanlardan bazıları şunlardır;
- Reklam amaçlı firmalar tarafından,
- Duyuru amaçlı belediyeler tarafından,
- Uçuş saatleri ve kalkış saatlerinin gösterilmesi amacıyla havaalanlarında,
- Fuar stantlarında,
- Firmaların açılışlarında,
- İndirim ve çeşitli kampanyaların bildirilmesi amacıyla mağazalar tarafından sıklıkla kullanılır.
LED Ekran Avantajları
- Ortalama 1/10 güç tüketimi ile klasik ekranlardan daha kazançlıdır.
- 50.000 saat ömrü vardır.
- Cıva içermediği için güvenlidir.
- Enerji tasarrufu sağlar.
- Bakım ihtiyacı yoktur.
- Maksimum emniyet düşünülerek tasarlanmıştır.
- Işık kirliliği, klasik ekranlara göre daha düşüktür.
- Çalışma esnasında çok az sıcaklık yayar.
- İç mekânda ve dış mekânda suya dayanıklıdır.
- İster tek renkli ister birden fazla renkli üretilebilir.
- Diyot olduğu için dijital ortamlarla daha iyi uyum sağlar.
- Yüksek kontrast, yoğunluk ve parlaklık verir.
- Çevre dostudur ve hafif bir yapıya sahiptir.
- Doğal bir ışık yaratır.
- Göz kamaştıran parıltıyı, gölgeyi ve yansımayı azaltır.
LED Ekran Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ekran Çözünürlüğü
LED alırken özellikle dikkat edilmesi gereken konu, ekran çözünürlüğüdür. Ekran çözünürlüğü, hitap edilen izleyici kitlesine ve ekranın büyüklüğüne göre değiştiği için bu konuda uzman kişilerden yardım alınması oldukça önemlidir.
Ekran Parlaklığı
LED ekranın parlaklığı, sizin bu ekranlardan alacağınız verimle doğru orantılıdır. Genel olarak DIP ve SMD teknolojisi olarak ayrılan LEDleri almadan önce bu konu hakkında bir uzmanla konuşulması, LED’den alınacak verim adına önemlidir.
Kontrüksiyon
Konstrüksiyon, konumlandırmayla alakalıdır. Her ne kadar doğru LED’i aldığınızı düşünseniz de yanlış konumlandırdığınızda alacağınız verim düşer.
Bileşenler
LED ekranın yapısında bulunan boardlar ve soğutma sistemleri gibi bileşenler, ampulün kalitesi kadar önemlidir. Bu yüzden LED ekran satın alırken sadece ampul ve ampulün verimi doğrultusunda bir seçim yapmak yanılgıya düşürebilir.
Profesyonel Üretim
Ekranın yapımında kullanılan malzemeler, ampullerin yeri, ekran çözünürlüğü, konumlandırma ve bakış açısı gibi hususlarda profesyonel bir şekilde üretilmiş LED ekranları almak, uzun süre sorunsuz bir şekilde kullanmanızı sağlar.